Satellite World
© Satellite World 2006 /2024 / L. Willems
Algemene informatie voor de plaatsing van de schotel:
Als je denkt dat je het zelf kan dan is het altijd handig om een vriend of buurman te vragen om te helpen. Al is het maar om te helpen bij het plaatsen en uitrichten van de schotel. Indien je denkt dat het je niet zal lukken vraag dan of een handige vriend je helpt of vraag de leverancier van de schotel om assistentie. Hier geef ik een redelijk goede beschrijving hoe je de schotel moet plaatsen gebaseerd op informatie uit vakliteratuur en ervaring. Een niet te onderschatten aspect. Mag u wel een schotel plaatsen? De plaatselijke overheid of eigenaar van de woning kan roet in het eten gooien. In sommige gemeenten mag u niet zo maar een schotel plaatsen. Bij twijfel vraag het na of neem contact op met de leverancier. Vraag het wel schriftelijk aan en zet in de aanvraag een termijn van reactie van de tegenpartij.
Fase: 1 Installatie: De Astra 1 en of 3 satelliet moet in de volgende richting bekeken worden: 19.2° Oost of 23.5° Oost (t.o.v. het Zuiden) Voor de Eutel/Hotbird: hiervoor moet je ongeveer 13° naar het oosten mikken (t.o.v. het Zuiden). De schotel MOET buiten staan ! (lijkt mij wel handig) De coaxkabel van de schotel mag niet langer zijn dan 30 meter vanaf de receiver. De schotel moet voor de Astra 19.2°/ 23.5° minimaal een diameter van 60 centimeter hebben. Zorg ervoor dat de schotel vrij zicht heeft, dus geen bomen, panden, etc. ervoor ! De beugel van de schotel moet waterpas staan (horizontaal en verticaal). Controleer de helling van de schotel (Astra: voor Nederland tussen de 29° en 30°). Als je nog een LNB (de "kop") moet kopen, let erop welke ontvanger je aansluit Twin of wil je meerdere ontvangers aansluiten, kijk dan eens naar een Twin (2 uitgangen) of Quartro ( 4-uitgangen). Voor wat betreft de LNB; een 2 of 4-uitgangen heeft het voordeel dat meerdere receivers van deze schotel tegelijk gebruik kunnen maken. Bijvoorbeeld 1 voor een standaard TV ontvanger, 1 voor TV in de woonkamer of 1 voor de slaapkamer. Meestal is een dubbel uitgevoerde kop niet of niet veel duurder als een enkel uitgevoerde kop.
Vergunning ja of nee? Hier het PDF bestand. Hier de link naar VROM
Fase: 2 plaatsbepaling schotel: Om te kunnen bepalen waar een schotel geplaatst kan worden, zul je eerst moeten weten waar de Astra te vinden is. Voor Nederland is daar een ezelsbruggetje voor (voor andere landen kan dit licht afwijken). Kijk rond 13.00 's middags (GMT+1, zomertijd) waar de zon staat. Dit is ongeveer de positie van de Astra. Voor de mensen die het gewoon uit willen meten: De exacte locatie van de Astra is 23.5° zuid-oost vanaf het zuiden. Voor de mensen onder ons die met een kompas overweg kunnen een eitje. ( Z= 180° - Astra 23.5° = 156.5° t.o.v. de Noordpool)
Wat ook eenvoudig werkt: kijk af bij een buurman die ook een schotel heeft staan ! Dat geeft je al een goede indicatie waar je heen moet richten.
Onderdelen schotel: A: de LNB ook wel "kop" genoemd B: ophanging C: helling-afstelling E: schotel D: antenne kabel
Het verdient de aanbeveling dat je de schotel tegen de muur monteerd en niet op een los staande paal.  Montage op een muur geeft een stabielere ontvangst. Een tegelvoet (60x60) behoort ook tot de mogelijkheid.           Noot: de antenne kabel van de schotel mag maximaal 30 meter lang zijn! Houdt hier dus ook rekening mee bij het plaatsen van de schotel.
Je kunt de schotel alleen daar plaatsen waar je een vrij zicht hebt, of beter uitgedrukt: waar de schotel een vrij zicht heeft op de Astra. Er mogen dus geen huizen, schuren, bomen, of wat dan ook in de weg staan !
Fase 3: Elevatiehoek: Het voorover of achterover hellen van de schotel de elevatiehoek van ongeveer 30°
In omgeving van Arnhem / Nijmegen, is dat tussen de 29° en de 30° in, dus we gaan uit van 29,5°. Nu we de hellingshoek weten, kunnen we deze instellen voor onze schotel. Zorg er eerst voor dat de ophanging waterpas staat, dus echt recht staat. Je kunt dit met een (je raadt het nooit) waterpas doen. Het luchtbelletje van de waterpas moet dan precies in het midden staan. De beugel waar de schotel aan hangt heeft een graden verdeling zoals in de foto boven aangeven. Hulp bij schotelinstallatie (Astra 1-2-3) Fase 4: uitrichten op satelliet. Heb je de LNB geplaatst en de kabel gelegd dan kunnen we nu alle apparatuur aansluiten. Dit kan een gewone satellietontvanger zijn. Belangrijkste is dat het toestel aan kan geven wat de signaal sterkte is. We hebben dat namelijk nodig voor de afstelling. In de handleiding van de te gebruiken apparatuur staat hoe alles aangesloten moet worden. De antenne kabel zit aan de ene kant aan de LNB vast en aan de andere kant aan de satellietontvanger. Een satellietontvanger zit op zijn beurt weer aan een TV middels een HDMI-kabel (audio/video kabel). Let op: sluit de netspanning nog niet aan totdat ALLES is aangesloten ! Is alles aangesloten dan zetten we de TV aan. Het kan nodig zijn dat de TV op het AV kanaal - HDMI- gezet moet worden. Steek de stekker van de satelliet receiver in het stopcontact en zet hem aan. Kijk nu, voor de satelliet-receiver in de handleiding hoe je signaalsterkte zichtbaar kunt maken. Zet je zenderlijst wel op Astra (19.2) en wel op ARD of ZDF FTA of op Astra 3 (23.5), Test kanaal Canaldigitaal of RTL-Tele Letzebuerg. FTA= Free to Air ( niet gecodeerd)
Signaalmeter gevonden en een balk verschijnt. Uiteraard heb je niet meteen voldoende signaalsterkte, in dat geval moeten we nu de schotel gaan "fine-tunen". We gaan nu draaien met de schotel. Noot: als je voor de schotel staat, of de schotel aanraakt, dan heeft dit invloed op de ontvangst kwaliteit ! Begin eerst met naar links en naar recht te draaien met kleine stappen. Controleer na iedere draai wat het effect op het signaal is. Wacht tussen het verdraaien van de schotel minimaal 5 seconden, zodat de satellietontvanger de kans heeft dit te detecteren. Wordt het signaal slechter, ga dan de andere kant op, totdat je de sterkste ontvangst hebt. Vervolgens gaan we de helling (elevatiehoek) veranderen. Gebruik hier dezelfde aanpak als bij het draaien: kleine stapjes en steeds minimaal 5 seconden wachten. Wordt het signaal slechter: ga dan de andere richting op. Als je nu bij het maximum signaal bent ben je klaar. Noot: je hoeft niet altijd 100% ontvangst te hebben, vaak is 70% al voldoende voor een goed beeld. Controleer of je BVN (ARD/ZDF) en/of test kanaal Canaldigitaal kunt ontvangen. Om het geheel zo ongevoelig mogelijk te maken voor o.a. het weer is het wel zaak dat je de ontvangst maximaliseert! Zet nu alle afstelbouten vast, doe dit terwijl de signaalmeter zichtbaar is. Tijdens het vast zetten van de bouten wil het nog weleens voorkomen dat de instelling per ongeluk verzet wordt. Tip: afstellen gaat vaak het beste met 2 mensen, of door de receiver binnen zichtveld te hebben. Bij de Linux ontvanger kunt u gebruik maken van een App (DreaMote Lite).
ASTRA DUO MONOBLOCK: voor bestaande installatie uitgericht op Astra 19.2. Speciaal voor ontvangst van de Astra 1 (19,2 graden Oost) en de Astra 3 ( 23,5 graden Oost) in één schotel ! Installatie vanaf voorzijde schotel gezien : * Monteer het monoblock aan het rechter LNB, de linkerLNB hangt dan dus vrij; * Roteer de LNB met de klok mee ongeveer 10 graden (lijn waterpas) Advies: Bij het vervangen van de LNB naar een DUO, maak dan gelijk gebruik van de nieuwe methode waarbij de Astra 23.5 als hoofd LNB wordt gemonteerd in de LNB houder. Zie hieronder de instructie. Bij nieuwe schotels. Zet de elevatiehoek (hellingshoek van de schotel, Triax heeft een gradenboog aan de zijkant) van de schotel op circa 30 graden en zet deze handvast ; Verbind een satfinder met het monoblock en uw ontvanger; Richt uw schotel uit op de Astra 1 satelliet, te vinden op 19,2 graden Oost, (DiSEqC-1-basis) dit is vanaf het zuidpunt uw schotel 19,2 graden horizontaal naar links bewegen; Indien u maximaal signaal krijgt (met bijvoorbeeld een satfinder) op de Astra 1 satelliet, staat ontvangst voor de Astra 3 ook redelijk goed; Satfinder tussen LNB en ontvanger verwijderen, en met de ontvanger Astra 1/3 contoleren /fine-tunen; Stel in uw ontvanger in dat u met een DiSEqC switch werkt en de Astra 1 is LNB 1 en de Astra 3 is LNB 2 (per merk van ontvanger kan dit in het menu enigszins anders zijn aangeduid) U kunt fine-tunen door de schotel nog in verticale positie bij te stellen, bij maximaal signaal alles vastzetten; Voor nieuwe installatie; monteer de Astra 23.5 LNB in het midden. Astra 19.2 komt dan rechts naast de LNB houder. Voordeel is dat je maximaal signaal sterkte van Astra 23.5 kunt pakken. (HD zenders) Voor de verdere installatie, bv DiSEqC instellingen, volg de instructie van de handleiding.
Triple LNB installatie: DiSEqC instelling triple LNB: A/1= 19.2 \ B/2= 23.5 \ C/3= 28.2
Made by MAGIX Web Designer 18
Satellite World
© Satellite World
Made with SW
Installatie schotelantenne. fase 1: Plaatsbepaling schotel. U moet voor uw schotel een plek zoeken met vrij en onbelemmerd zicht naar het zuiden (exact 19.2 graden van het zuiden naar het oosten). Daar waar zomers om 12:45 uur de zon staat. fase 2: Zorg ervoor dat de schotel loodrecht, mbv waterpas, gemonteerd kan worden. fase 3: Elevatie en Azimuth bepaling. Om een schotel optimaal op een satellietposite te richten, heeft u te maken met 2 instellingen, nl die voor het azimuth en elevatie. Het azimuth (horinzontale afstelling) is gerelateerd aan de kompasrichting van de satellietpositie. De Astra-1 satellieten (19,2 oost) hebben een azimuth van ongeveer 161. Elevatie (verticale afstelling) is de hoek waarbij de schotel t.o.v. de horizon naar boven kijkt om de satelliet te kunnen ontvangen. In Nederland is deze hoek (afhankelijk van waar u woont in Nederland) voor de Astra 1 (19.2) satelliet 28 tot 30 graden. Voor het goed kunnen instellen van het juiste azimuth en de elevatie moet u de azimuth- en elevatiemoeren op de schotelbevestiging iets losdraaien opdat de schotel op een soepele wijze zowel horizontaal als verticaal kan worden gedraaid. fase 4: Stel eerst het juiste azimuth en daarna de elevatie in. Handig voor het uitrichten van de schotel is een simpel kompas, een eenvoudige satfinder (het liefst uitgevoerd met een audiosignaal), een digitale ontvanger en een, bij voorkeur klein, tv-toestel die u bij het installeren het liefst binnen gezichtsbereik moet hebben. Stel als uitgangspunt voor de elevatie de schotel in op 30 graden. fase 5: Sluit nu de digitale satfinder, met voor ingestelde satellieten, op de LNB aan en verbindt de uitgang van de satfinder met de digitale satellietontvanger die weer op zijn beurt is aangesloten op het tv-toestel fase 6: Als alle apparatuur correct is aangesloten kunt u alle apparatuur inschakelen. Doe dat pas alle kabels goed zitten om kortsluiting te voorkomen. fase 7: Astra 1 satelliet (19.2 gr. oost) is het startpunt van de installatie. Richt de schotel iets links van het zuiden (19 graden oost) en zet hem voorzichtig vast. Beweeg de schotel iets naar boven en/of naar beneden en eventueel ook iets naar links en/of rechts. Als de digitale satfinder begint te piepen heeft u de satelliet gevonden. Beweeg nu de schotel alleen naar boven of beneden. Herhaal dit totdat hij blijft piepen. De hoogte-instelling van uw schotel is nu goed. Draai de bouten beter vast, maar nog niet te strak. fase 8: Op uw digitale ontvanger is nu te zien op welke satellietgroep u gericht bent. Lees goed de handleiding van uw ontvanger door om naar het Hoofdmenu en installatiemenu van uw satellietontvanger te komen. Blader rustig door de satellietenlijst en wacht enkele seconden per satelliet totdat je u ziet dat u ontvangst hebt en op welke satellietgroep en frequentie dat dan wel is. Is het gradengetal hoger (of lager) dan de satellietpositie waarop je deze LNB wilt uitrichten dan moet u de schotel iets naar links of iets naar rechts draaien. Voordat u dit doet, moet u eerst uw digitale ontvanger op de gewenste satellietpositie positie zetten. Draai nu voorzichting de schotel naar de goede kant en als u op het scherm het juiste ntvangstsignaal van de satelliet ziet, dan heeft u de klas geklaard. Doet u het nauwkeurig dan is het echt een simpel klusje. Stap 9: Fijnafstelling. Gebruik nu de satfinder voor de eventuele fijnafstelling van de schotel.
Satellite World